Η Ισπανία ορκίζεται να είναι διαφανής στη διερεύνηση της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus  

Η Ισπανία ορκίζεται να είναι διαφανής στη διερεύνηση της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus  

Οι ισπανικές αρχές δεσμεύονται για πλήρη διαφάνεια καθώς ξεκινούν έρευνες για καταγγελίες ότι τα τηλέφωνα δεκάδων υποστηρικτών της καταλανικής ανεξαρτησίας παραβιάστηκαν με ισχυρό και αμφιλεγόμενο λογισμικό υποκλοπής που πωλήθηκε μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Μια εσωτερική έρευνα από την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για να μοιραστεί τα αποτελέσματά της και μια ξεχωριστή έρευνα από τον διαμεσολαβητή της Ισπανίας θα διευθετηθεί για να δείξει ότι οι κεντρικές αρχές στη Μαδρίτη δεν έχουν «τίποτα να κρύψουν», ο υπουργός Προεδρίας και οι σχέσεις με το κοινοβούλιο , ο Félix Bolaños, ανακοίνωσε την Κυριακή.

Ο Μπολάνιος είπε επίσης ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στις διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές για το μέλλον της ταραχώδους βορειοανατολικής περιοχής της Καταλονίας.

«Θέλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη καταφεύγοντας στον διάλογο και στη διαφάνεια», δήλωσε ο υπουργός στη Βαρκελώνη, μετά από συνάντηση με την περιφερειακή επικεφαλής της καταλανικής προεδρίας, Laura Vilagrà.

«Η κυβέρνηση έχει καθαρή συνείδηση ​​και δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», πρόσθεσε ο Μπολάνιος.

Ο Pere Aragonès, αριστερός πολιτικός υπέρ της ανεξαρτησίας που ηγείται της κυβέρνησης της Καταλονίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θέτει «σε αναμονή» τις σχέσεις με τις εθνικές αρχές της Ισπανίας αφού ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στον Καναδά αποκάλυψαν «μαζική πολιτική κατασκοπεία».

Ο Aragonès κατηγόρησε την ισπανική υπηρεσία πληροφοριών, γνωστή ως CNI στα ισπανικά, για την υποτιθέμενη πειρατεία.

Το Citizen Lab, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, είπε ότι ίχνη του Pegasus και άλλου spyware από δύο ισραηλινές εταιρείες, την NSO Group και την Candiru, εντοπίστηκαν σε συσκευές 65 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εκλεγμένων αξιωματούχων, ακτιβιστών, δικηγόρων, Ευρωπαίων νομοθετών και άλλων. .

Η μεγαλύτερη διείσδυση σημειώθηκε μεταξύ του 2017, όταν ένα απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας προκάλεσε βαθιά πολιτική κρίση στην Ισπανία και έληξε στα μέσα του 2020, όταν το Citizen Lab αποκάλυψε τις πρώτες περιπτώσεις υποτιθέμενης κατασκοπείας.

Η ισπανική κυβέρνηση δεν αρνήθηκε ούτε επιβεβαίωσε εάν χρησιμοποιεί το Pegasus ή άλλο λογισμικό υποκλοπής που είναι δύσκολο να εντοπιστεί, λέγοντας ότι οποιαδήποτε παρακολούθηση διεξάγεται υπό την επίβλεψη δικαστών.

Οι γύροι συνομιλιών μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης και των καταλανικών περιφερειακών αρχών οδήγησαν σε κάποια πρόοδο στην επίλυση ορισμένων από τα μακροπρόθεσμα παράπονα των αυτονομιστών, αλλά δεν έχουν επιλύσει τα θεμελιώδη ζητήματα του καθεστώτος της Καταλονίας εντός της Ισπανίας.

Οι δημοσκοπήσεις και οι πρόσφατες εκλογές δείχνουν ότι το μερίδιο των Καταλανών που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία αυξήθηκε από την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, αλλά από το 2017 παρέμεινε διχασμένο, με τις πλειοψηφίες να κυμαίνονται πρόσφατα μεταξύ όσων είναι υπέρ ή κατά της απόσχισης από την Ισπανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *