Αλλάζει η θύρα φόρτισης του iPhone;

Αλλάζει η θύρα φόρτισης του iPhone;

Εάν περιμένετε την Apple να αποκαλύψει επιτέλους ένα iPhone με θύρα USB-C, έχουμε άσχημα νέα: Δεν θα συμβεί φέτος. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα κάποια σοβαρή ίντριγκα στην προοπτική για τη μοναδική θύρα του iPhone τους επόμενους μήνες.

Ας ξεκινήσουμε με το iPhone 14.  Η Apple «εργάζεται σε ταχύτητες [USB] 3.0 για την υποδοχή iPhone 14 Pro». Η τρέχουσα θύρα Lightning έχει βαθμολογηθεί για USB 2.0, η οποία έχει απίστευτα αργό ρυθμό μεταφοράς 480 Mbps. Το USB 3.0 προσφέρει ρυθμό μεταφοράς περίπου 5 Gbps ή περίπου 10 φορές ταχύτερο από την τρέχουσα θύρα Lightning. Το LeaksApplePro αναφέρει ότι η δυνατότητα θα είναι πιθανότατα αποκλειστική στα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max.

Η Apple χρησιμοποίησε στην πραγματικότητα μια ταχύτερη θύρα Lightning στο αρχικό iPad Pro 12,9 ιντσών προτού μεταβεί σε USB-C το 2018. Απαιτούσε έναν ειδικό προσαρμογέα για να ξεκλειδώσει τις μεγαλύτερες ταχύτητες, οι οποίες περιορίζονταν στο iPad Pro 12,9 ιντσών (1η και 2η γενιά) και iPad Pro 10,5 ιντσών. Όταν το iPad άλλαξε σε USB-C, αύξησε τον ρυθμό μεταφοράς στα 10 Gbps και τον αύξησε ακόμη περισσότερο με το M1 iPad Pro, το οποίο υποστηρίζει ταχύτητες Thunderbolt 40 Gbps.

Ενώ μια ταχύτερη θύρα Lightning στο iPhone 14 θα ήταν ακόμη ένα σημείο διαφοροποίησης μεταξύ του iPhone 14 και του iPhone 14 Pro, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα με το iPhone 15. Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν «έναν κοινό φορτιστή για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές» με συντριπτική ψήφο 43-2. Οι νέοι κανόνες, που αναμένεται να γίνουν επίσημοι τον Μάιο, θα απαιτούν όλα τα τηλέφωνα, τα tablet, τα ακουστικά και τα ακουστικά που υποστηρίζουν ενσύρματη φόρτιση να διαθέτουν θύρα USB Type-C.

Οι κανόνες θα επηρεάσουν πολλές συσκευές, συμπεριλαμβανομένης της θήκης φόρτισης AirPods, αλλά καμία δεν είναι μεγαλύτερη από το iPhone. Εάν θεσπιστεί, είναι πιθανό η Apple να αναγκαστεί είτε να μεταβεί σε USB-C για το iPhone 15 είτε να αφαιρέσει εντελώς τη θύρα και να βασίζεται εξ ολοκλήρου στο MagSafe και την ασύρματη φόρτιση. Ενώ οι κανόνες θα ισχύουν μόνο για τηλέφωνα που πωλούνται στην ΕΕ, είναι πολύ απίθανο η Apple να πουλά iPhone με θύρες USB-C στο εξωτερικό και Lightning στις ΗΠΑ. 

Είτε η αλλαγή θα ήταν σημαντική για προφανείς λόγους. Το iPhone έχει μια θύρα Lightning τα τελευταία 10 χρόνια, από το iPhone 5 τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε η μετάβαση σε USB-C θα ήταν μια μνημειώδης αλλαγή που επηρεάζει αμέτρητα αξεσουάρ και καλώδια. Και αν η Apple καταργούσε εντελώς τη θύρα, θα δημιουργούσε ερωτήματα σχετικά με τις ταχύτητες φόρτισης και το CarPlay, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *