Η AMD φέρεται να φέρνει “dual-chiplets” στα chipset X670 της στο Socket AM5 για Zen 4

Η AMD φέρεται να φέρνει “dual-chiplets” στα chipset X670 της στο Socket AM5 για Zen 4

Η AMD εισήγαγε την προσέγγιση chiplet της για πρώτη φορά όταν αποκάλυψε το Zen 2 το 2018. Ο σχεδιασμός chiplet είναι ένας αρθρωτός τρόπος για να κλιμακώσετε την απόδοση πολλαπλής επεξεργασίας που είναι πιο αποτελεσματικός από την απλή προσθήκη περισσότερων πυρήνων σε ένα μονολιθικό καλούπι.

Γρήγορα προς τα εμπρός σχεδόν τέσσερα χρόνια σήμερα, μια νέα έκθεση υποδηλώνει ότι η AMD είναι τόσο εντυπωσιασμένη από την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης που χρησιμοποιεί “διπλά chipset” για να σχεδιάσει τα επερχόμενα chipset της σειράς 600 στο Socket AM5 επόμενης γενιάς. Η αναφορά υποστηρίζει ότι αυτή η τεχνολογία έρχεται μόνο στα κορυφαία ανταλλακτικά X670 και όχι στα βασικά chipset B650 και A620.

Η σημερινή αναφορά βασίζεται σε μια προηγούμενη αναφορά του Chinatimes, η οποία αρχικά έπληξε την ιστορία των chipset της σειράς 600 που βασίζονται σε chiplet. Ωστόσο, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες μέχρι στιγμής για το πώς θα λειτουργούν αυτά τα chiplet.

Υπάρχουν επίσης περισσότερα νέα για το AM5 καθώς  η αναφορά  προσθέτει επίσης ότι η υποδοχή AMD LGA1718 AM5 θα διαθέτει μόνο υποστήριξη DDR5. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενης γενιάς πλατφόρμα AMD που βασίζεται στους επεξεργαστές Zen 4 ή Ryzen 7000 “Raphael” θα μπορούσε να είναι πολύ ακριβή καθώς η μνήμη DDR5 εξακολουθεί να είναι αρκετά υπερβολική σε σύγκριση με την πολύ πιο άφθονη DDR4. Μια προηγούμενη αναφορά είχε επίσης προτείνει κάτι παρόμοιο ότι η AMD θα μπορούσε να καθυστερήσει την εισαγωγή των επιτραπέζιων APU RDNA 2 επόμενης γενιάς λόγω των υψηλών τιμών των κιτ DDR5 DRAM.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα νέα άσχημα νέα όταν πρόκειται για την πλευρά DDR5 του AM5, καθώς η Team Red έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ότι οι υψηλές ταχύτητες είναι εφικτές για τη μνήμη DDR5. Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου διαδικτυακού σεμιναρίου Meet the Experts με τη Samsung, τον διαχειριστή ενεργοποίησης μνήμης της AMD, ο Joseph Tao είπε τα εξής:

Η πρώτη μας πλατφόρμα DDR5 για παιχνίδια είναι η πλατφόρμα μας Raphael και ένα από τα καταπληκτικά πράγματα για τη Raphael είναι ότι θα προσπαθήσουμε πραγματικά να κάνουμε ένα μεγάλο πιτσίλισμα με overclocking και θα το αφήσω κάπως εκεί, αλλά ταχύτητες που ίσως νόμιζες ότι δεν θα μπορούσαν να είναι δυνατές, ίσως δυνατές με αυτήν την προδιαγραφή overclocking.

Είναι πιθανό ότι η AMD αναφερόταν εδώ στην επερχόμενη τεχνολογία AMD Ryzen Accelerated Memory Profile (RAMP) που θα διαδεχθεί το τρέχον A-XMP.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *