Ο επόπτης ανταγωνισμού της Αυστραλίας μηνύει την Uber για παραπλανητικές τιμές

Ο επόπτης ανταγωνισμού της Αυστραλίας μηνύει την Uber για παραπλανητικές τιμές

Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC) κατέθεσε μήνυση κατά της Uber ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία χαιρετά τα ταξίδια παραπλάνησε πελάτες σχετικά με τους ναύλους.

Σύμφωνα με την αγωγή, μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Σεπτεμβρίου 2021, η Uber παραπλάνησε τους πελάτες σχετικά με τη δωρεάν περίοδο ακύρωσης μετά την κράτηση μιας διαδρομής. Εμφανίστηκε ένα μήνυμα “Μπορεί να χρεωθείτε μια μικρή χρέωση, καθώς ο οδηγός σας είναι ήδη καθ’ οδόν”, όταν ένας χρήστης προσπάθησε να ακυρώσει την καμπίνα κατά τη διάρκεια της δωρεάν περιόδου ακύρωσης. Το ACCC σημείωσε περαιτέρω ότι η Uber αναγνώρισε ότι το κείμενο ήταν παραπλανητικό και τον Σεπτέμβριο του 2021 ενημέρωσε το κείμενο για να διευκρινίσει ότι οι χρήστες δεν θα χρεωθούν εάν ακυρώσουν τη διαδρομή κατά τη διάρκεια της δωρεάν περιόδου ακύρωσης.

Η πρόεδρος του ACCC, Gina Cass-Gottlieb, δήλωσε:  

H Uber παραδέχεται ότι παραπλάνησε τους Αυστραλούς χρήστες για αρκετά χρόνια και μπορεί να έκανε ορισμένους από αυτούς να αποφασίσουν να μην ακυρώσουν τη διαδρομή τους αφού έλαβαν την προειδοποίηση ακύρωσης, παρόλο που είχαν το δικαίωμα να ακυρώσουν δωρεάν σύμφωνα με την πολιτική της ίδιας της Uber.

Εκτός από αυτό, η Uber υπολόγιζε λάθος και τους ναύλους για περίπου δύο χρόνια. Σύμφωνα με το ACCC, η Uber έδειξε διογκωμένη τιμολόγηση για την UberTAXI, μια υπηρεσία που περιοριζόταν στο Σίδνεϊ. Ο εκτιμώμενος ναύλος για το UberTAXI που εμφανίζεται στην εφαρμογή ήταν πάντα χαμηλότερος από τη φθηνότερη διαθέσιμη επιλογή. Η Uber εμφάνισε τις διογκωμένες τιμές μεταξύ Ιουνίου 2018 και Αυγούστου 2020, μετά την οποία καταργήθηκε η επιλογή UberTAXI.

Η Uber παραδέχεται ότι η συμπεριφορά της παραπλάνησε τους χρήστες σχετικά με το πιθανό κόστος της επιλογής ταξί και ότι δεν παρακολούθησε τον αλγόριθμο που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία αυτών των εκτιμήσεων για να διασφαλίσει ότι ήταν ακριβής.

Η Uber αναγνώρισε και τους δύο ισχυρισμούς σε ξεχωριστό δελτίο τύπου και επιβεβαίωσε ότι θα ζητήσει από κοινού εντολές από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Το ACCC έχει καταθέσει αγωγή για 26 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (18,69 εκατομμύρια δολάρια), ωστόσο, «το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο θα αποφασίσει σε μεταγενέστερη ημερομηνία εάν οι εντολές που ζητήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων κυρώσεων, είναι κατάλληλες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *