Ισπανία: Στοχευμένη επίθεση από λογισμικό κατασκοπείας 2021 στο τηλέφωνο του πρωθυπουργού

Ισπανία: Στοχευμένη επίθεση από λογισμικό κατασκοπείας 2021 στο τηλέφωνο του πρωθυπουργού

Ισπανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι τα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας είχαν μολυνθεί πέρυσι με λογισμικό κατασκοπείας Pegasus που είναι διαθέσιμο μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες σε μη εξουσιοδοτημένη επιχείρηση.

Το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού Pedro Sánchez παραβιάστηκε δύο φορές τον Μάιο του 2021 και η συσκευή της υπουργού Άμυνας Margarita Robles στοχοποιήθηκε μία φορά τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας Félix Bolaños τη Δευτέρα σε μια εσπευσμένη συνέντευξη Τύπου.

Είπε ότι οι παραβιάσεις οδήγησαν στη συλλογή σημαντικού όγκου δεδομένων και ότι οι αναφορές που περιγράφουν λεπτομερώς το hacking έχουν μεταφερθεί στο Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας για περαιτέρω έρευνα.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια παράνομη, μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση», είπε ο Bolaños. «Προέρχεται από εξωτερικούς κρατικούς οργανισμούς και δεν είχε δικαστική άδεια».

Η κυβέρνηση της Ισπανίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών δέχεται πιέσεις να εξηγήσει γιατί τα κινητά τηλέφωνα δεκάδων ανθρώπων που συνδέονται με το αυτονομιστικό κίνημα στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας μολύνθηκαν από τον Πήγασο μεταξύ 2017 και 2020, σύμφωνα με το Citizen Lab, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον κυβερνοχώρο που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο. του Τορόντο.

Οι αποκαλύψεις αφορούν τουλάχιστον 65 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκλεγμένων αξιωματούχων, δικηγόρων και ακτιβιστών, που στοχοποιούνται με το λογισμικό δύο ισραηλινών εταιρειών, της Candiru και της NSO Group, του προγραμματιστή του Pegasus.

Το λογισμικό κατασκοπείας διεισδύει σιωπηλά σε τηλέφωνα ή άλλες συσκευές για να συλλέξει δεδομένα και ενδεχομένως να κατασκοπεύσει τους κατόχους τους.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας κατηγόρησε το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών της Ισπανίας, ή CNI, για κατασκοπεία αυτονομιστών και δήλωσε ότι οι σχέσεις με τις εθνικές αρχές ήταν «σε αναμονή» μέχρι να δοθούν πλήρεις εξηγήσεις και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ή PP, βρισκόταν στην εξουσία το 2017, όταν οι Καταλανοί αυτονομιστές κήρυξαν την ανεξαρτησία τους μετά από ένα μη εξουσιοδοτημένο δημοψήφισμα, αν και δεν ελήφθησαν περαιτέρω μέτρα για την εκτέλεση της διακήρυξης. Το PP παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τα μέσα του 2018, όταν εκδιώχθηκαν από τον Sánchez σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Το ERC, το κύριο πολιτικό κόμμα στην Καταλονία και κρίσιμος σύμμαχος της κυβέρνησης ζήτησε την παραίτηση του Ρόμπλες, του υπουργού Άμυνας. Αλλά το σκάνδαλο κατασκοπείας τους έχει αφήσει εκτεθειμένους στην πίεση πιο ριζοσπαστικών αυτονομιστών, οι οποίοι ζητούν να τερματιστεί η υποστήριξη στον συνασπισμό του Σάντσεθ από αριστερά προς το κέντρο στο εθνικό κοινοβούλιο.

Η κεντρική κυβέρνηση προσπάθησε να μετριάσει τις ανησυχίες τους με δεσμεύσεις για πλήρη διαφάνεια, ανακοινώσεις σχεδίων για εσωτερική έρευνα από την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας και ξεχωριστή έρευνα από τον διαμεσολαβητή της Ισπανίας.

Μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τα κρατικά μυστικά έχει επίσης συσταθεί και ο επικεφαλής του CNI αναμένεται να ανακριθεί από τους νομοθέτες αργότερα αυτή την εβδομάδα, αν και οι συζητήσεις για θέματα κρατικής ασφάλειας δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *