Το συνταξιοδοτικό ταμείο της Φλόριντα μηνύει τον Έλον Μασκ για συμφωνία με το Twitter

Το συνταξιοδοτικό ταμείο της Φλόριντα μηνύει τον Έλον Μασκ για συμφωνία με το Twitter

H εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ για 44 δισεκατομμύρια δολάρια αντιμετωπίζει την πρώτη του νομική πρόκληση. Ένα συνταξιοδοτικό ταμείο της Φλόριντα μηνύει τον Musk και το Twitter, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία δεν μπορεί να κλείσει νομικά μέχρι το 2025 λόγω του μεριδίου του δισεκατομμυριούχου στην πλατφόρμα. Η προτεινόμενη ομαδική αγωγή — που κατατέθηκε σήμερα από το Ταμείο Συντάξεων της Αστυνομίας του Ορλάντο στο δικαστήριο της Καγκελαρίας του Ντέλαγουερ — δηλώνει επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο του Twitter παραβίασε τα καθήκοντα καταπιστεύματός του επιτρέποντας τη διεκπεραίωση της συμφωνίας. Εκτός από τον Μασκ και το Twitter, η μήνυση κατονόμασε επίσης τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Παράγκ Άγκραουαλ και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Tulane, Ann M. Lipton, λέει ότι η μήνυση εγείρει “ορισμένα πολύ νέα ζητήματα” σύμφωνα με το εταιρικό δίκαιο του Ντέλαγουερ. Σύμφωνα με έναν νόμο που είναι γνωστός ως Ενότητα 203, οι μέτοχοι που κατέχουν περισσότερο από το 15 τοις εκατό της εταιρείας δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε συγχώνευση χωρίς την έγκριση των δύο τρίτων των υπόλοιπων μετοχών. Χωρίς αυτήν την έγκριση, η συγχώνευση δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί για άλλα τρία χρόνια.

Οι δικηγόροι του ταμείου δηλώνουν ότι ο Μασκ κατείχε αρχικά περίπου το 10 τοις εκατό των μετοχών του Twitter, κάτι που φαινομενικά δεν θα έκανε το άρθρο 203 εφαρμόσιμο. Ωστόσο, υποστηρίζει το fund, ο Μασκ συνήψε συμφωνία με τη Morgan Stanley (η οποία κατέχει το 8,8 τοις εκατό των μετοχών) και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Jack Dorsey (ο οποίος έχει 2,4 τοις εκατό) για να προωθήσει τη συμφωνία. Το συνδυασμένο μερίδιο αυτών των μερών φέρεται να καθιστά τον Musk και τους συμμάχους του στη συμφωνία εξαγοράς «ενδιαφερόμενους μετόχους» σύμφωνα με το Άρθρο 203 — το οποίο, εάν το δικαστήριο συμφωνεί με το υποκείμενο σκεπτικό που παρουσιάζεται στην υπόθεση, σημαίνει ότι η συγχώνευση πρέπει είτε να καθυστερήσει είτε να λάβει έγκριση μετόχους που εκπροσωπούν τουλάχιστον τα δύο τρίτα της ιδιοκτησίας της εταιρείας. 

«Το άρθρο 203 δεν αμφισβητείται συχνά, και έτσι το ζήτημα εάν η σχέση του Μασκ με αυτά τα μέρη μετράει πραγματικά για νομικούς σκοπούς είναι ένα άλυτο ερώτημα και θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πώς θα εξελιχθεί», έγραψε ο Lipton.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *