Η Microsoft μηνύεται από συνθέτες του Halo για απλήρωτα δικαιώματα

Η Microsoft μηνύεται από συνθέτες του Halo για απλήρωτα δικαιώματα

Οι αρχικοί συνθέτες της εμβληματικής παρτιτούρας του franchise Halo μηνύουν τη Microsoft για απλήρωτα δικαιώματα, εμποδίζοντας ενδεχομένως την κυκλοφορία της επερχόμενης τηλεοπτικής εκπομπής Halo. 

20 χρόνια μετά την αρχική σύνθεση της φανταστικής μουσικής για το Bungie’s Halo: Combat Evolved, οι συνθέτες Marty O’Donnell και Mike Salvatori εξακολουθούν να οφείλονται δικαιώματα από τη δουλειά τους, ισχυρίστηκε το ζευγάρι.

Σύμφωνα με τον O’Donnell, αυτός και ο Salvatori δημιούργησαν και στη συνέχεια παραχώρησαν άδεια για τη μουσική που δημιούργησαν για το Halo σε Bungie, πράγμα που σημαίνει ότι το ζευγάρι, που διαπραγματεύεται ως O’Donnell Salvatori Inc., δικαιούνταν δικαιώματα. Ακόμη και μετά την εξαγορά της Bungie από τη Microsoft το 2000, αυτή η συμφωνία αδειοδότησης θα έπρεπε να είχε παραμείνει σε ισχύ, με τους συνθέτες να πληρώνονται δικαιώματα για τη χρήση τους σε επόμενα παιχνίδια και μέσα. 

Παρά αυτό που ακούγεται σαν μια ανοιχτή και κλειστή υπόθεση για τους O’Donnell και Salvatori, το ζευγάρι δυσκολεύτηκε να πάρει οποιαδήποτε σαφήνεια σχετικά με το θέμα. Μιλώντας στο Eurogamer, ο O’Donnell είπε ότι «δεν φάνηκαν ποτέ, μέσω των δικηγόρων μας και ακόμη και όταν ήμουν φυσικά στη Microsoft, δεν μπορούσα ποτέ να έχω μεγάλη σαφήνεια σχετικά με αυτό». 

Αυτό οδήγησε τον O’Donnell και τον Salvatori να υποβάλουν αγωγή σε δικαστήριο της πολιτείας της Ουάσιγκτον τον Ιούνιο του 2020. Αυτή η αγωγή προχωρά σταθερά μέσω καταθέσεων και ανακάλυψης, και η ημερομηνία διαμεσολάβησης έχει οριστεί επί του παρόντος για την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει εγγυάται ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. 

Η ανταγωγή της Microsoft σε αυτήν την αγωγή ισχυρίζεται ότι η μουσική που παρήγαγε το ζευγάρι για τους Bungie και Halo πληροί τις προϋποθέσεις ως εργασία προς μίσθωση, γεγονός που θα καθιστούσε τη Microsoft κάτοχο της σύνθεσης και επομένως δεν θα χρειαζόταν να πληρώσει δικαιώματα. 

Φυσικά, ο O’Donnell αμφισβητεί αυτόν τον ισχυρισμό ότι «Δεν ήταν ποτέ δουλειά για μίσθωση». Ο O’Donnell συνέχισε ισχυριζόμενος ότι «ήταν πάντα μια συμφωνία άδειας χρήσης. Αυτό λοιπόν κάναμε με το Halo. Με την πρώτη μουσική Halo, που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε το 1999 για πρώτη φορά. Είχε άδεια στην Bungie. Το Bungie δεν αγοράστηκε από τη Microsoft για περισσότερο από ένα χρόνο».

Χωρίς να φαίνεται ξεκάθαρο τέλος αυτής της αγωγής, ο O’Donnell και ο Salvatori αποφάσισαν να ασκήσουν πίεση στη Microsoft, απειλώντας με την κυκλοφορία της επερχόμενης τηλεοπτικής εκπομπής Halo, η οποία ξεκινά στο Paramount+. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο O’Donnell και ο Salvatori ζήτησαν από τους δικηγόρους τους να διερευνήσουν την πιθανότητα παρεμπόδισης της κυκλοφορίας της τηλεοπτικής εκπομπής Halo μέσω προκαταρκτικής διαταγής. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε είτε να καθυστερήσει την κυκλοφορία του σόου, που επί του παρόντος προγραμματίζεται για τις 24 Μαρτίου, είτε να απαιτήσει από την Paramount και τη Microsoft να αφαιρέσουν την εμβληματική μουσική του franchise από τη σειρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *