Το ΝΑΤΟ καταδικάζει την υποτιθέμενη κυβερνοεπίθεση του Ιράν στην Αλβανία

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει την υποτιθέμενη κυβερνοεπίθεση του Ιράν στην Αλβανία

To ΝΑΤΟ καταδίκασε την Πέμπτη μια κυβερνοεπίθεση στην Αλβανία για την οποία τα Τίρανα και η Ουάσιγκτον κατηγόρησαν το Ιράνκαι δεσμεύτηκε να ενισχύσει την άμυνα του μέλους της συμμαχίας έναντι των χάκερ.

«Είμαστε αλληλέγγυοι με την Αλβανία μετά την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στην εθνική της υποδομή πληροφοριών», δήλωσαν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. 

«Καταδικάζουμε σθεναρά τέτοιες κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο που αποσκοπούν να αποσταθεροποιήσουν και να βλάψουν την ασφάλεια ενός Συμμάχου και να διαταράξουν την καθημερινή ζωή των πολιτών». 

Η συμμαχία δεσμεύτηκε να “υποστηρίξει την Αλβανία στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της στον κυβερνοχώρο άμυνας για να αντισταθεί και να αποκρούσει τέτοιες κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο στο μέλλον”.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατηγόρησε την Τετάρτη το Ιράν ότι διεξήγαγε μια κυβερνοεπίθεση εναντίον αλβανικών θεσμών στις 15 Ιουλίου σε μια προσπάθεια «να παραλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες και να παραβιάσει δεδομένα και ηλεκτρονικές επικοινωνίες από τα κυβερνητικά συστήματα».

Η Αλβανία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2009, διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη ως αντίποινα.

Οι δύο χώρες ήταν σκληροί εχθροί εδώ και χρόνια, από τότε που το βαλκανικό κράτος άρχισε να φιλοξενεί στο έδαφός του μέλη των αντιπολιτευόμενων Λαϊκών Μουτζαχεντίν του Ιράν ή Μουτζαχεντίν-ε-Καλκ (MEK).

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν για «περαιτέρω δράση» κατά του Ιράν καθώς καταδίκασαν αυτό που χαρακτήρισαν την «άνευ προηγουμένου» κυβερνοεπίθεση κατά της συμμάχου Αλβανίας. 

Το Ιράν απέρριψε την κατηγορία ότι βρισκόταν πίσω από την κυβερνοεπίθεση ως «αβάσιμη» και χαρακτήρισε την απόφαση της Αλβανίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις «μια άστοχη και κοντόφθαλμη ενέργεια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *