Μην αναβαθμίζετε τον υπολογιστή σας εάν θέλετε να παρακολουθείτε DVD ή Blu-ray σε 4K

Μην αναβαθμίζετε τον υπολογιστή σας εάν θέλετε να παρακολουθείτε DVD ή Blu-ray σε 4K

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παραδοχή ότι έχουμε προχωρήσει από τα φυσικά μέσα από το να εγκαταλείψει η Intel την υποστήριξή τους από τους τελευταίους επεξεργαστές της.

Οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές χωρίς μονάδες DVD κυκλοφόρησαν πριν από περίπου 10 χρόνια, αλλά μέχρι τη 12η γενιά των επεξεργαστών της Intel, η εταιρεία εξακολουθούσε να υποστηρίζει την τεχνολογία DRM SGX (επέκταση προστασίας λογισμικού) που απαιτείται για την αποκρυπτογράφηση των δίσκων.

Αυτό δεν ισχύει πλέον, όπως επιβεβαίωσε η Intel στο φύλλο προδιαγραφών για τον επεξεργαστή 12ης γενιάς.

Η Cyberlink έχει προειδοποιήσει τους χρήστες του λογισμικού τους για αναβάθμιση στο πιο πρόσφατο υλικό λόγω αυτού και επίσης να μην αναβαθμίσουν τα προγράμματα οδήγησης και ακόμη και το λειτουργικό σύστημα.

Η δυνατότητα Intel Software Guard Extensions (Intel SGX) είναι μια απαίτηση για το υλικολογισμικό της CPU και της μητρικής πλακέτας για την αναπαραγωγή του περιεχομένου DRM (ψηφιακή διαχείριση δικαιωμάτων) σε δίσκους ταινιών Ultra HD Blu-ray σε μια πλατφόρμα Windows.

Η δυνατότητα Intel SGX έχει αφαιρεθεί από επεξεργαστές Intel 11ης γενιάς (ή νεότερες) και η υποστήριξη για SGX ενδέχεται να καταργηθεί κάποια στιγμή στις νέες εκδόσεις προγραμμάτων οδήγησης Intel ή βοηθητικών προγραμμάτων (π.χ., το πρόγραμμα οδήγησης Intel SGX και Intel Management Engine και το υλικολογισμικό ). Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να κάνουν αυτές τις πλατφόρμες να χάσουν την υποστήριξη για αναπαραγωγή δίσκου ταινίας Ultra HD Blu-ray.

Η κατάργηση της δυνατότητας SGX και η συμβατότητά της με το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα Windows και προγράμματα οδήγησης, έχει προκαλέσει μια σημαντική πρόκληση για το CyberLink να συνεχίσει να υποστηρίζει την αναπαραγωγή ταινιών Ultra HD Blu-ray στο λογισμικό αναπαραγωγής μας. Τόσο πολύ, που έχει καθοριστεί ότι δεν είναι πλέον εφικτό για το CyberLink να υποστηρίζει την αναπαραγωγή Ultra HD Blu-ray σε νεότερες CPU και τις πιο πρόσφατες πλατφόρμες Windows.

Για χρήστες που χρησιμοποιούν παλαιότερη συμβατή πλατφόρμα και θέλουν να διατηρήσουν τη συμβατότητα αναπαραγωγής Ultra HD Blu-ray στον υπολογιστή και με το PowerDVD, σας προτείνουμε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σειρά Core i 7ης – 10ης γενιάς επεξεργαστών Intel και μητρικών που υποστηρίζουν το Intel SGX χαρακτηριστικό. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μην ενημερώσετε το λειτουργικό σύστημα (π.χ. αναβάθμιση σε Windows 11) και τα σχετικά προγράμματα οδήγησης Intel στις πιο πρόσφατες εκδόσεις, προκειμένου να μην αφαιρεθεί η δυνατότητα Intel SGX από τον υπολογιστή σας.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Intel μπορεί να έχει εγκαταλείψει το Software Guard Extensions είναι ότι η τεχνολογία έχει ηττηθεί πλήρως από τους χάκερ σε πολλές περιπτώσεις και στην πραγματικότητα εκθέτει το άλλο περιεχόμενο του ασφαλούς θύλακα της Intel, πράγμα που σημαίνει ότι η Intel είχε περισσότερα να κερδίσει παρά να χάσει από την κατάργηση της ελαττωματικής λειτουργίας.

Το αρνητικό αποτέλεσμα της κατάργησης των φυσικών μέσων σημαίνει ότι οι χρήστες θα δυσκολεύονται να διατηρήσουν μόνιμα αντίγραφα των ταινιών, ειδικά επειδή οι ταινίες τείνουν να έρχονται και να φεύγουν σε πλατφόρμες ροής. Το επεισόδιο ωστόσο δείχνει ότι ακόμη και τα φυσικά μέσα είναι προσωρινά τελικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *